De wijk in

 

Samen de wijk in,  laat je inspireren...

 

Gaan voor de bloei van ieder mens

 

Samen met Gertrude Caan, Ruud Heijloo, Cees Roozendaal, Geralda Rohaan ontwikkelden we het werk van Stichting Daar ben je!

'Wij dromen van een wereld waar mensen rechtvaardig en in liefde met elkaar omgaan. Waar mensen hun plaats in de samenleving innemen en samen met andere mensen tevoorschijn en tot bloei komen. Als ieder mens tot bloei komt en vrucht draagt, verandert de samenleving in een plaats waar het voor een ieder goed toeven is.

Aan deze droom werken we met de cursus Daar ben je! en in het verlengde daarvan met een netwerk van kleine groepen, waar mensen elkaar verder helpen.

Daar ben je! is een cursus van vijf workshops. 'Ontdek de eenvoud en de magie van het samen tot bloei komen', dat is ons motto. Interactief, verdiepend en speels onderzoeken mensen wat hen helpt om je plaats in de samenleving in te nemen en samen met anderen tot bloei te komen. Deelnemers bepalen zelf wat waardevol voor hen is.'

Wil je meer weten? Ga dan  naar de website van Daar ben je!

 

Naar een wijknetwerk  van verlangen

Het wijknetwerk van verlangen staat open voor wie de cursus Daar ben je! gedaan hebben. Eenmaal je diepste verlangen op het spoor, wil je daarmee aan de slag en daar kan een ieder best wat support bij gebruiken. Daarom sporen we deelnemers aan om met elkaar een supportgroepje te vormen. Waar je even bij elkaar thuis komt. Waar je je verlangens kunt delen, waar ruimte is voor gevoelens en kwetsbaarheid. Waar je elkaar helpt om je sterke kanten in te zetten voor jezelf en voor anderen.

De supportsgroepjes verschillen van elkaar (doel en leerstijl), afhnakelijk van het verlangen. De één wil groeien in echtheid, een ander wil met zijn droom aan de slag, weer een ander wil aan de gang met christelijke spiritualiteit, er is veel mogelijk. De deelnemers zelf dragen de groep, wij faciliteren en dragen met onze kennis bij. We zien graag dat elk groepje de kenmerken van Daar ben je! draagt, zodat een ieder na een bijeenkomst - net als bij de cursus - met vernieuwde energie, wijsheid en inspiratie naar huis gaat.

Zo'n veilige plek doet denken aan een boomgaard, een oase, waar het goed toeven is, waar je te midden van alle drukte en rumoer op adem komt, stil wordt, tijd neemt voor jezelf en de ander en het goede ontvangt.

 

Vieringen voor jonge tieners

 

 

Samen met mensen van de NGK Rotterdam Overschie ontwikkelden we voor jonge tieners tussen de 10 en 14 jaar de Treasure Meetings. Ze vonden plaats in het hartje centrum van Rotterdam.

Mensen maken het feest. Zo is het ook bij de TM, daar maken de tieners en de begeleiders samen het feest. Helderheid over doel, wat er te gebeuren staat en een vaste indeling geven veiligheid aan allen. Daarom komen er bij elke TM dezelfde elementen terug.

  • Binnenkomst, persoonlijk welkom voor alle tieners met limo en veel lekkers
  • Kort spel, als ijsbreker, bijvoorbeeld om elkaar beter te leren kennen
  • Opdracht voor vandaag met korte uitleg
  • Kletsen als je klaar bent of even naar buiten
  • Oefenen van liederen (zie verder bij Muziek)
  • Viering (zie verder bij Viering)
  • Nakletsen en opruimen

Alles gebeurt in een geest van openheid, ontspanning, vriendelijkheid en geduld. Dit is van doorslaggevend belang. Bezoek de website van de Treasuremeetings

 

 

 

Praten over het leven aan de hand van een placemat

 

 

Samen met ds. Margrietha Reinders  (pionier van het eerste uur) en de Protestantse Kerk Amsterdam mocht ik een gespreksgroep in een buurthuis voor buurtbewoners in Amsterdam ontwikkelen. Troostrijk was het voor de deelnemers, vandaar de naam 'Bakkie troost', een onderdeel van Heilig Vuur West.

 

 

Goed op weg!  Samen de waarde van je inloophuis  versterken

 

 

'Goed op weg'  is een training voor vrijwilligers in inloophuizen. Samen met een aantal inloophuizen, waaronder 't Stoofje in Oudenbosch, en  Netwerk Dak, mocht ik deze training ontwikkelen.  In deze training gaan vrijwilligers van inloophuizen zelf de waarde van hun werk onderzoeken. Wat precies maakt 'het kopje koffie' waardevol? Wat zijn de bloeifactoren in het dagelijkse werk? Hebben vrijwilligers hier eenmaal zicht op, dan zijn ze ook in staat om de waarde van 'het kopje koffie' te vergroten.

'Ongedwongen veel geleerd. Dromen worden concreet', aldus Monica Versluis, coördinator van 't Stoofje, huis van ontmoeten en inspiratie vanuit Franciscaanse spiritualiteit.

20161206_125429-3

Reacties zijn gesloten.